logo phone

Зателефонуйте нам : +38 097 920 4112

WorldSkills

2310 times

Вперше до програми Всеукраїнської студентської олімпіади „Механотроніка в машинобудуванні” включено відкритий етап конкурсних змагань за програмою, наближеною до WORLDSKILLS.

Мета конкурсу: розвиток інноваційних технологій та застосування європейських стандартів в системі вищої освіти України.

Організатори заходу: Міністерство Освіти і Науки України, Національний технічний університет України «КПІ ім. І.Сікорського», ДП «Фесто», ГО "ВолдСкіллс Україна".

Учасники відкритого конкурсу: команди (3 особи, не старші 23 років, один з яких запасний, і керівник) від технічних навчальних закладів та інших установ, чия діяльність пов’язана з напрямом “мехатроніка”. До участі в конкурсі запрошено студентів, що навчаються за різними спеціальностями, в яких використовуються механізми, машини або пристрої, оздоблені сенсорними системами, керовані за допомогою програмованих контролерів, які вміщують механічні, гідравлічні, пневматичні та електромеханічні виконавчі пристрої.

Подібні конкурси за програмою WORLDSKILLS напрямку «мехатроніка» проводяться на міжнародному рівні раз у два роки (Австрія, Німеччина, Канада, Японія, Корея, Фінляндія, Швейцарія та інші країни). В Україні подібні конкурсні змагання вперше відбулися за участю 12 команд 2009 року за програмою олімпіади «Механотроніка в машинобудуванні».

Порядок проведення: відкритий конкурс за програмою worldskills проводиться у формі змагань команд, що складаються з двох турів – відбіркового та основного. Всі команди виступають під певними КОДами, які вони отримують під час жеребкування безпосередньо перед початком кожного етапу змагань. До відбіркового туру змагань допускаються всі команди, які пройшли реєстрацію. До конкурсного туру змагань допускаються 10 команд, які набрали найвищий бал за підсумками відбіркового етапу.

Відбірковий тур складається з 4-х задач, що розподілено на дві частини: 1) розробка та складання алгоритму керування, 2) налагодження програми та демонстрація роботи системи.

Всі команди виконують однакові завдання, результати яких заносяться в бланки реєстрації відбіркового туру.

За результатами відбіркового туру визначають 10 кращих команд, які виборюють перемогу в основному турі конкурсу.

Основний тур конкурсу. Змагання складаються з 4-х етапів, задачі яких спрямовано, для кожної команди, на певний об’єкт автоматизації. Тривалість проходження кожного етапу складає 1,5 години. Перерва між виконанням завдань першого, другого та третього етапів складає півгодини, а між третім та четвертим етапами – одну годину.

Під час основного туру команди перед змаганнями за жеребом отримують завдання, підготовляють необхідне обладнання, розробляють рішення, накреслюють принципові схеми, складають правила експлуатації системи, укладають алгоритми керування мовою STL, налагоджують систему й представляють її роботу на суд журі в означений термін.

За результатами основного туру визначають переможців конкурсу.

Узагальнений зміст завдань етапів основного конкурсу:

  1. Ідентифікація обладнання станції та його відповідність до входів/виходів контролера.
  2. Розробка алгоритму керування для автоматизації певного циклу роботи станції.
  3. Вдосконалення алгоритму керування для експлуатації станції у виробничому процесі.
  4. Модернізація алгоритму керування та виправлення помилок. 

 

Програмування контролерів здійснюється мовою STL в пакеті FST.

 

Приклад завдання

Last modified on Середа, 21 вересня 2022 10:39

Контакти

Адреса: 03056, Україна, м.Київ, просп.Перемоги, 37, корп.1, к.299

Телефон: +38 097 920 4112  (044) 204-82-54, (044)204-84-64

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.