logo phone

Зателефонуйте нам : +38 097 920 4112

Вітаємо нашого колегу з виходом у фінал на конкурсі "Sikorsky Challenge 2021: Україна і Світ"

527 times

 

Проект «Магнітогідродинамічний електричний двигун»

 

            У серпні 2021 року викладачі та співробітники кафедри прикладної гідроаеромеханіки та механотроніки прийняли участі у конкурсі Х Фестивалі інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021: Україна і Світ" 

31

 

Проект «Магнітогідродинамічний електричний двигун» під керівництвом доктора технічних наук Сергія Струтинського, що став фіналістом фестивалю, задля своєї реалізації зібрав різнопланову команду фахівців та спеціалістів у різних галузях, зокрема у галузі гідроаероханіки, магнітної гідродинаміки, механізмів і машин, мехатроніки та електродинаміки.

 

До проекту увійшли потужні та відомі вчені, зокрема Олександр Радіонов - доктор технічних наук, академік АІНУ та Олександр Подольцев - доктор технічних наук, професор інституту електродинаміки НАНУ, що завдяки своєму професійному досвіду дозволили представити проект на високому рівні.

 

Також до проекту увійшли молоді вчені: кандидат технічних наук Павло Проценко та аспірант Роман Семенчук, які завдяки своїй наполегливій праці дозволили у стислі терміни втілити проект у життя.

 

            Технологія є результатом багатолітнього досвіду роботи команди проекту, а саме Олександра Радіонова та Сергія Струтинського по розробці пристроїв, що використовують магнітну рідину, що підтверджується патентами, публікаціями, а на даний час технічне рішення магнітогідродинамічного електричного двигуна захищено патентом України.

 

Проект має перспективи з комерціалізації. Ключовою особою у проекті є Олександр Радіонов, який є директором ТОВ «НВВП «Ферогідродинаміка» - єдиного підприємство в Україні, діяльність якого повністю зосереджена на розробці і впровадженні пристроїв, пов'язаних із застосуванням магнітів і унікального технологічного матеріалу - магнітної рідини (МР). Найбільш широко використовувані властивості магнітних рідин - здатність утримуватися в певній точці простору магнітним полем і магніторідинна левітація, тобто виштовхування немагнітних тіл з МР, що знаходиться під дією неоднорідного магнітного поля. Перше властивість використовується для створення герметизаторів, економічних вузлів тертя, муфт, друга - для створення високоефективних демпферів, амортизаторів, сепараторів.

 

    Одним із інноваційних та перспективних пристроїв, що використовують феромагнітну рідину є магнітогідродинамічний електричний двигун.

 

У магнітогідродинамічному електричному двигуні застосовується підхід, що дозволяє напряму передавати енергію рідині без використання лопаткового або іншого насосу, та забезпечувати її переміщення. Підхід реалізується за допомогою джерела обертового магнітного поля, що забезпечує переміщення рідини у кільцеподібній камері ротора. Крутний момент на валу двигуна створюється за рахунок використання перешкод, що розміщуються у кільцеподібній камері та чинять спротив переміщенню рідини.

 

            При цьому двигун може бути підключений напряму до промислової електричної мережі. Запропоноване технічне рішення вимагає застосування спеціального наноматеріалу на основі феромагнітної рідини.

 

30

 

Інноваційне рішення дозволяє:

 

  • покращити динамічні характеристики;
  • підвищити енергоефективність;
  • збільшити крутний момент та питому потужність.

 

Оскільки до складу команди проекту входять виробничники, проект може бути розвинутий шляхом створення діючого виробництва на базі ТОВ «НВВП «Ферогідродинаміка»» по модернізації електродвигунів.

 

            На фестивалі інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021: Україна і Світ" запропонованою розробкою цікавилися як вітчизняні компанії, що працюють на ринку двигунів для електротранспорту так і закордонні інвестиційні компанії. На даний час проект «Магнітогідродинамічний електричний двигун» знаходиться на етапі проведення науково-дослідних робіт, а вже наступним кроком є створення промислового зразка, що у подальшому дозволить перейти до виготовлення електричних двигунів під ключ згідно технічного завдання замовника.

 

 

 

Last modified on Вівторок, 21 вересня 2021 12:50

Контакти

Адреса: 03056, Україна, м.Київ, просп.Перемоги, 37, корп.1, к.299

Телефон: +38 097 920 4112  (044) 204-82-54, (044)204-84-64

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.